Købmandsgaarden

Skrevet af Vera Mortensen

Købmand Kirkegaard var i Sogneraadet og den rette mand til det, og ingen gik forgæves til ham, hvis de skulle have lidt hjælp til papirerne, Købmanden med det stille lune smil.

Købmand Kirkegaard var i Sogneraadet og den rette mand til det, og ingen gik forgæves til ham, hvis de skulle have lidt hjælp til papirerne, Købmanden med det stille lune smil. Der var rationeringsmærker og siden momsregnskab. Karen hjalp meget og passede huset komplet. Hendes mor boede hos dem, til hun kom paa Plejehjem. Den 15.8.1983 lukkede Butikken men de boede der til 1988, hvor de flytter til Østbirk paa Stenagervej. Glæden blev kort. Søren Kirkegaard døde 17.1.1989, og Karen døde 8.6.1989. Mindet lever.


I Huset i Gantrup bor nu Tove og Per Sørensen paa nr. 19. Nu staar der jo en Bil ved hvert hjem, og det er let at faa provianten fra andre byer.

Ved siden af Købmanden laa Forsamlingshuset. Det er bygget i 1905. Der har været mange gode fester. Der var Jagtgilder, Ungdomsforeninger, Husholdningsforening, Stemmelokale, Dilettant, Karneval, Aalegilde. Da flød det med Brændevin. Der var gammeldagsaften med højt humør, Ballondans, Gymnastik og den aarlige Høstfest, hvor de kom med alle Madkurvene. Da var der pyntet med Neg i ribberne, og Dannebrog hang over Døren, og der var sang og glæde. Og der var Juletræsfest. Den var gerne 29. 12. Læreren gik forrest om Træet og sang, og se alle de forventningsfulde Børn. Der skulle over 100 poser til med godter til børnene. Det store Træ kom ud, og de smaa fik lidt af pynten. Og dansen gik. Der var fyret i den store Kakkelovn i Salen, og i den lille Stue blev der serveret Kaffe. Vandet skulle hentes over Vejen hos naboen. Der blev fyret i Komfur og Gruekedel med alt det vand til Kaffen.

Entreen var lille, toiletforholdene ringe, det var koldt om hjørnet. I 1950 blev Køkkenet større og Garderobe ovenpaa. Til den Indvielse spillede Politiorkesteret fra Horsens til dansen.

Der har været over 100 til Bryllupsfest. En gang om maaneden kom Pastor Balslev og læste og sang. Senere kom der Kirkebil til Voerladegaard, som vi hørte til. Alt forandres. Vort Forsamlingshus, hvor vi har nydt mange gode timer, lukkede i 1973. Bestyrelsen gjorde alt arbejde, kalkede, malede, tjærede og fremdeles. Huset blev solgt til Købmanden. Flere aar er gaaet, nye Folk kommen til og Forsamlingshuset vaagnet igen. Jeg havde den glæde at se det i sommeren 1989. Det var pænt malet med nye toiletter med indgang fra salen og bagdøren var flyttet til gavlen. Der var nyt gulv og nyt køkken med service. Folk kom med gaver, blomster. Dejligt at se saa mange nye mennesker fortsætte, Høstfest, Juletræsfest igen.

For mange aar tilbage begyndte dagen i Gantrup med en Mælkevogn ned gennem byen. Der var flere steder, tre til fire Køer og en Hest. Mælken blev kørt til Voervadsbro Andelsmejeri, hvor Mejeribestyreren hed Dan Riss i mange Aar. Nu er der ikke en Ko i Byen, og Mejeriet er der ikke mer, nu Kaskadeteater, og Gantrup maa hente Mælken andet sted nu. Den lille Butik mangles der, og de smaa hyggelige husmandshjem. Baade folk og huse bliver fornyet.


Share:

Indlæser Samtale

Seneste Nyheder

Årets petanque-mester

Jan Rask vandt i forbindelse med sommerfesten 2023 titlen som årets…

Rent vand fra undergrunden

Den nye vandboring lever op til forventningerne

Indbydelse til Arbejdsdag i Forsamlingshuset den 29.4.2023 kl.8:30

Nu er det tid for den årlige arbejdsdag i Forsamlingshuset 😊

Hvad vil vi med Gantrup?

Horsens kommune efterlyser vores synspunkter om, hvordan Gantrup skal…

Lynkursus i redigering af hjemmesiden

Lørdag den 18. marts kl. 14 i forsamlingshuset