Hjertestarter i Gantrup

Skrevet af Allan - 2021-12-15 20:41:07

Gantrup borgerforening har anskaffet en hjertestarter, som er monteret på forsamlingshusets facade. Den står til fri afbenyttelse for alle, der får brug for den.

Anskaffelen er finansieret af borgerforeningen, altså uden støtte udefra. Jonas Wittrup har - sammen med Per Nyby og Allan Christensen som de første tilmeldt sig hjerteløberordningen, og Jonas har allerede været på sin første mission. "Det var inde i Østbirk. Grundet afstanden, var jeg dog ikke den første, der nåede frem, men så fik vi da testet processen".

"Hjertestarteren er meget intuitiv", fortæller Jonas. "Den vil give de nødvendige instruktioner på dansk, når den startes. De fleste vil i princippet kunne anvende den med minimal, eller ingen træning".

"Hjertestarteren er placeret i et opvarmet skab, der sikrer funktionalitet i alt slags vejr. Den kræver ingen egentlig vedligeholdelse andet end kontrol af batteriniveau, som vi selv står for. Hvis hjertestarteren anvendes, skal den dog kontrolleres og elektroder udskiftes."

Det virker

Man skal altså ikke tøve med at tage hjertestarteren i brug, hvis man kommer i en situation, hvor den kan gøre gavn. Som Trygfonden siger i  sin introduktionsvideo til Hjerteløberberedskabet: "Du kan ikke gøre noget forkert. For personen med hjertestop er død. Du kan derimod give personen i en change for at overleve.".

Og det virker, faktisk så godt at der ifølge nye tal offentliggjort af Trygfonden ikke er nævneværdig forskel på overlevelseschancerne mellem dem, der får et hjertstop i byerne og i tyndt befolkede områder, og det skyldes i høj grad hjertestartere og hjerteløbere:

 

  •     Uden hjertelungeredning, før ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 19
  •     Med hjertelungeredning, før ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 7
  •     Med hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter, før ambulancen ankommer, overlever godt 1 ud af 3

Hvis du vil overveje at melde sig som hjerteløber, kan de få mere at vide og tilmelde dig her. Det har over 20.000 gjort alene i 2021.

Kursus i sigte

Borgerforeningen overvejer ifølge formanden, Per Nyby, at arrangere et kursus, der også lidt bredere dækker f.eks. hjerte-lunge-redning (hjertemassage og kunstig åndedræt). Det kommer dog nok til at afvente, at der bliver åbnet mere op efter pandemien, siger han.

 

Hjertestarteren er nem at få øje på - i mørke lyser en grøn diode og viser vej.

 

Share:

Indlæser Samtale

Seneste Nyheder

Planer til forbedring af udelivet i Gantrup

Udelivsgruppen fremlægger sine ideer

Invitation til workshop om Gantrups fremtid

Workshoppen holdes i forsamlingshuset søndag den 6. marts

Indkaldelse til generalforsamling i Gantrup Vandværk

Den ordinære generalforsamling afholdes onsdag den 9. marts kl. 19.00

Jagtrejseforedrag i Gantrup forsamlingshus

Joakim Pedersen fra Limpopo Travel og Diana jagtrejser, holder…

Kjørmesgilde vender tilbage

Efter to års Coronanedlukning inviterer borgerforeningen til…